Finanskrisen

1. Läs först: Finanskrisen för dummies
-
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_708487.e24?service=slideshow
För dummies är de flesta av oss inför något så komplext och sammansatt. Det blir då viktigt att förstå vad vi inte förstår.

Höjden av dumhet när vi tror oss förstå när vi inte gör det.
Beskriv bakgrunden till krisen med egna ord, på er blogg, och vad den kan tänkas betyda konkret för er!


Finanskrisen är en benämning på en depression på finansmarknaden, med en stor minskning av värdet på tillgångar i områden som t.ex. banker.

Finanskrisen började ta fart under 2006, då världens inte tidigare har skådat en sådan ekonomisk kris.

Det blev kris på kreditmarknaden, främst till följd av stora prisfall på den amerikanska bostadsmarknaden.

Många banker lånade ut jättemycket pengar till folk som egentligen inte hade råd till det,
vilket leder till att dem inte kan betala tillbaka lånen som gör att banker får problem om dem inte får tillbaka pengarna. Banker går omkull och vips här är vi idag.

Sverige börjar drabbas allt mer och mer av finanskrisen. Banker i Sverige är försiktiga med att låna ut pengar.
Om den amerikanska konjunkturen viker av pga. finanskrisen kommer Sverige att drabbas ännu mer då det finns tusentals svenska företag som köper och säljer varor från USA.

I Sverige har det även blivit allt mer dyrare att låna pengar och det sägs att Swedbank har haft stora affärer med den amerikanska krisdrabbade investmentbanken Lehman Brothers.
Men tillskillnad från år 1931 så är staten mycket mer aktiv den här gången. Det har helt enkelt inte skådats en liknande global kris på nästan 80 år.

Man brukar säga att det tar fyra till fem år tills en finanskris är över. Då det sägs att finanskrisen är över år 2012.


Jag vet inte riktigt hur finanskrisen har påverkat mig eller vad det riktigt betyder,
men som sagt så är det betydligt svårare att låna pengar av banker osv. så det skulle antagligen bli svårt för mig i framtiden
att skaffa boende, bil etc. då jag kanske skulle behöva låna pengar av en bank.

____________________________________________________________________________________________


2. Kan vi lära av historien?
Läs: -
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4277258

- http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3130&a=830917
Försök formulera vad vi skulle kunna lära oss av tidigare kriser .

Det är självklart att vi måste ta vara på tidigare kriser i samhället för att kunna lära oss göra något nyttigare i senare kriser.
I Sverige har vi redan haft tre stora kriser + den som nu växer fram, vi måste tänka logiskt och se bakåt för att kunna rädda de nuvarande kriserna bättre.

År 1931 drabbades den Österrikiska banken Creditanstalt, som är den största banken i Österrike.
Tyskland blev sedan inblandat i krisen då dem hade lånat pengar till banken i fråga och sen åkte fler och fler banker in i rullning.

Man måste vara allt mer försiktig med vem man lånar ut pengar till och hur banken ser ut ifråga om ekonomin.

Det man skulle kunna göra för att få lite mer koll på läget när det gäller oss människor är att se över sin privatekonomi, då man måste prata med sin bank och se över sina lån.


Det drabbar oss alla, företaget Volvo har varit tvungna att ta ner på ca 3000 personer bara för att deras bilar inte blir sålda på USA:s marknad.

Finanskrisen som har börjat att dala mer och mer är något vi borde vara oroliga för, det kan påverka våra jobb, våra skatter och speciellt vårt samhälle och det kan bli svårare för oss människor att skaffa nytt jobb om vi är tvungna att sluta eller helt plötsligt avskedas.

Vi måste kunna klara oss ut ur denna kris för att kunna gå vidare med samhället, som man brukar säga.. man lär sig alltid något av tidigare kriser.

Det är otroligt synd att just något sådant måste inträffa då alla påverkas mer eller mindre runt om i världen. Pengar är ett stort problem, både positivt och negativt.


_____________________________________________________________________________________________


3. Det finns många likheter med 1929 , en sådan är att inkomstskillnaderna i USA inte varit större nu än just 1929.

Läs Bo Rotsteins analys av socialpolitikens betydelse för krisen. Hur ser det ut i Sverige?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_1792425.svd


I Sverige har vi tyvärr redan upplevt en liknande kris under de senare åren men än inte lika dramatisk som i andra länder.

Jobbet kommer blir svårare, då vi kommer ha svårt för att skaffa nya jobb när det inte behövs många anställda osv.

Det finns mycket skillnader när det gäller Sverige och USA, då USA är de mest drabbade landet.
Svenska banker har t.ex. inte använt samma "pyramidspelsystem" som de amerikanska bankerna.. och de har även betydligt lägre skuldsättning.


Temauppgift - Jämställdhet

1. Hur olika är mäns och kvinnors beteenden, värderingar, förutsättningar och villkor?
Beskriv skillnaderna mellan könen som du uppfattar det. Vad beror skillnaderna på? Hur mycket beror det på biologiska skillnader och hur mycket på vår uppfostran och samhällets normer?
Tycker du att synen på och uppdelningen mellan män och kvinnor är bra som den är eller borde den förändras? I så fall hur. Argumentera för din åsikt!

Är verkligen män och kvinnor lika mycket värda? Det är dock självklart att alla, vare sig kön, färg osv. ska ha lika mycket värde i samhället, men dock så är det inte så i dagens samhälle.
Kvinnor har lägre lön än män, då de flesta chefer är män. Många vet kanske inte vad jämställdhet står för och därför behandlar folk inte alla lika, jämställdhet betyder att män och kvinnor ska ha samma möjligheter och att vi alla ska vara lika mycket värda.
Kvinnor ses mer som ett objekt då männen mer ses som starka individer. Det finns mycket skillnader mellan kvinnorna och männen vare sig man vill se det eller inte. Det har alltid varit att man ser på kvinnorna som en ”hemmafru” då det var dem som skötte hushållet, dem fixade maten och tog hand om barnen medan männen var ute och skötte pengar och försörjde familjerna, det är även därför jag tror att männen har mycket större möjligheter att skaffa jobb än kvinnor, som det egentligen inte borde vara.
Eftersom männen har ”jobbat” största delen av sitt liv tror sig arbetsplatserna att dem har större potential än kvinnor och klarar större press, vilket absolut kan visa sig fel i många tillfällen.
Det finns arbetsplatser som endast ”behöver” män till jobbet eftersom dem tror att de är mest kapabla till jobbet, som t.ex. brandman, polis osv. men det finns självklart kvinnor som klarar den stora pressen för att just bli polis eller brandman.
Kvinnor och män ska ha lika stor chans till att få söka till samma jobb och få den utbildning dem vill ha, istället för att bli nekade för att man endast kräver starka ”män”, och även få samma lön för att jobba på precis samma arbete, vilket jag har läst om att så är inte fallet, männen får högre lön fastän män och kvinnor arbetar på exakt samma jobb.

Och på tal om ingenting så såg jag ett program här om dagen där det var en man som hade en otroligt framgångsrik karriär där han var chef över ett företag och föreläste mycket för andra människor, och var mycket omtyckt.
En dag bestämde han sig helt plötsligt för att göra det han tyckte var rätt för honom, han bytte kön och blev kvinna.
När företaget fick reda på det blandade dem in massmedia och det skrevs om det i tidningarna - då dem till slut gav honom sparken.
Man kan vara hur smart som helst i ett företag eller hur stark och klara allt precis som sagt, men endast för man byter kön förändras hela ens liv, ens karriär som man kanske jobbat med hela sitt liv - allt spricker, allt man har kämpat för dör ut.
Det är så otroligt synd att man bara ser det man har mellan benen, och inte i huvudet. Jag, som säkert många andra förstår inte varför vi, män och kvinnor inte kan behandlas lika och vara precis lika mycket värda i samhället, vi är människor allihopa bara med olika kön. Vi kan alla vara lika smarta och intelligenta, vi kan vara lika starka och klara fysiska saker, men bara för att kvinnorna förknippas med ”hemmafru” och ”svaga” får vi inte alltid de jobben vi vill ha, medans männen som förknippas som ”chef” och ”stark” så är det lättare för dem att få jobb.
Vi alla ser på saken olika, vi har alla olika åsikter om hur vi tycker att samhället ser på jämställdhet. Men jag själv tycker inte att vi har nått den punkten då vi kan kalla Sverige jämställt. Man hör fortfarande det på många håll.





2. Tänk dig att du skulle tvingas eller få möjligheten att byta kön.
 Fundera och beskriv hur ditt liv, dina intressen eller beteendemönster skulle kunna tänkas förändras om du bytte kön. Diskutera hur stor del av din personlighet som är beroende av kön.

I och med att jag har varit kvinna hela mitt liv är det ganska svårt att se sig själv som en kille, men det är klart att jag hade förändrats en del i och med att det mesta jag gör i vardagen är typiska tjejsaker, som att sminka sig på morgonen, shoppa osv. men jag skulle även kunna se mig själv som en kille, då jag har själv spelat fotboll i stor del av mitt liv. Fotboll brukar anses som en typisk killsak men jag älskar fortfarande fotboll då det är min absoluta favoritsport, jag sitter nästan alltid bänkad när det är någon match, speciellt under em, eller vm. 
Jag kan säga rent ut att jag är ganska blyg, då jag även får höra det från olika håll, men det är den personen jag är och det går inte att ändra på den man är, hur mycket man än vill det.
Jag tror nog inte att det hade varit så stor skillnad på den fronten om jag hade varit kille, man kan ju aldrig säga riktigt säkert eftersom jag aldrig kommer att hamna i den situationen, då jag kommer byta kön till en kille.
Frågan är ganska klurig, eftersom man bara kan spekulera och tänka sig hur det hade sett ut utan att riktigt veta.
De flesta tror att killar är mer framåt och vågar betydligt mycket mer än vi tjejer, som jag tror kanske stämmer till en viss del, då dem mer klarar av att visa sitt riktiga jag, och göra vad dem känner för. Dem uttrycket sig mer än vi tjejer, då vi kanske är mer rädda av att bli nedtryckta och utskrattade om vi skulle säga fel.
Men jag kan väl säga att jag hade blivit mer av en sportnisse och dyrkat sport, jag hade säkert varit mycket mer aktiv i olika föreningar och verkligen satsat.
Jag tror även att jag hade gått någon annan utbildning på gymnasiet som t.ex. bygg, då jag redan som tjej även tänkt på det innan jag valde samhällsprogrammet här på Humanus, men eftersom jag nu är tjej tänkte jag att jag inte hade pallat trycket, och kanske inte orkat att det nästan endast går killar på bygglinjen, vilket hade varit ganska tråkigt.





3. Hur jämställda är vi Sverige idag? Ibland hävdas att Sverige är världens mest jämställda land i världen, andra menar att vi har långt kvar till verklig likabehandling och jämställdhet mellan könen.
Jämför Sverige med ett annat land (eller om ni vill kan ni istället jämföra två andra olika typer av länder t.ex. ett i –land u-land) utifrån statistiska uppgifter eller mer fritt.
Diskutera först vilka frågor eller uppgifter som är mest utslagsgivande för att avgöra graden av jämställdheten i ett land . Försök sedan hitta statistiska uppgifter krig detta, och dra slutsatser.


Sverige är ett land som saknar jämställdhet till en viss del, som visar skillnader mellan de olika könen.
Det är statistiskt att kvinnor tjänar mindre än vad männen gör. Kvinnorna står för majoriteten av arbetet, att ta hand om hem och barn.
Men till en viss del kan mansäga att Sverige är jämställd om man ser på olika saker. I Sverige har vi kvinnor uppnått något som många andra kvinnor i andra länder bara kan drömma om, vi har rösträtt, rätt till skolgång, vi har väl nästan alla rättigheter och skyldigheter.
Men det som krockar är ju det att vi kvinnor tjänar mindre än män, även om det är för samma arbete.

Jag hittade en statistik som visar att betydligt fler män än kvinnor har chefspositioner år 2003. Den visar riktigt bra hur det är fördelat då nästan det bara är män som blir chefer, det är dock några år sedan denna undersökningen gjordes, men jag tror inte att det har förändrats så drastiskt sedan dess.
Vi ser på Sverige som ett jämställt land  på olika sätt, vissa tycker att vi är helt jämställda medans andra inte tycker det, jag är nog en av dem som inte tycker att vi är där ännu. Det finns en del punkter som vi måste jobba vidare med för att man ska kunna kalla Sverige för jämställt.





4. Inom genusvetenskapen finns en teori om en rådande ”könsmaktsordning”. Läs om denna i dokument på FC i temamappen. Utifrån denna teori om en strukturell könsmaktsordning förklaras de flesta orättvisor och missförhållande mellan könen, t.ex. kvinnomisshandel eller sexism.
Tycker du att denna teori ger en bra beskrivning av situationen i Sverige? Anses mannen verkligen som överordnad inom de flesta områdena i samhället? Diskutera hur du talar för könsmaktsordningen och mot.
Utryck gärna din egen åsikt.


Männen brukar anses som den som har makten i de flesta områden. I hemmet och på jobbet, och jag håller med då det mesta ”handlar” om männen, vilket är fel men sant.
Men det är klart att även kvinnan kan ses som ”överordnad” i vissa lägen och vissa jobb då dem har högre status än män, som t.ex. dagisfröken, då man knappt ser män som utbildar sig till det.

Man hör även talas om kvinnomisshandel mycket mer än mansmisshandel, då jag tror att det är en stor punkt i hur män hanterar sina känslor, sin ilska osv. dem tar ut det över andra istället för att hantera det genom att prata om det, som vi kvinnor är bättre på.
Som jag skrev tidigare i fråga 1, att vi kvinnor ses mer som ett objekt -  det är så som männen ser de, dem kan misshandla kvinnor utan att få dåligt samvete.

RSS 2.0