Geografi uppgift - jordskalv


•  Skriva om morgonen den 16 december 2008 då Sydsverige och i synnerhet Skåne drabbades av en stor katastrof. Hur upplevde du denna traumatiska händelse?

Du ska också beskriva vad kontinentaldrift är och om det har något med denna stora katastrof att göra.

  

Morgonen den 16 december 2008 var för mig en riktigt obehaglig dag. Jag somnade gott natten innan och vaknade av att hela mitt hus skakade, jag sprang upp ur sängen och ställde mig ute i hallen för att se efter vad som hade hänt. Det skakade inte mer, jag blev riktigt orolig för jag visste först inte vad som hade hänt.
Jag kollade ut genom fönstret men inget hade hänt, så jag bestämde mig för att ringa min pappa som då tydligen inte visste eller kände något alls, han satt i bilen på väg till jobbet och trodde förmodligen att jag var lite väl skruvad i huvudet för tillfället.

Jag berättade vad jag hade känt och att jag var helt skakad, mina händer darrade.. jag hade ingen att prata med eftersom jag var själv hemma.

Jag satte mig ner ett tag och tog det lugnt, sedan gick jag in och tog en dusch. Min mamma ringde mig för att kolla hur det var och om jag kände någonting, då min syster även kom hem från jobbet. Min syster jobbade då på min mammas jobb, dem hade kännt att hela fabriken skakade på golvet, men dum som min syster är så trodde hon att det var trucken utanför som brukar köra där, dem fick senare reda på att det hade varit ett jordskalv.

Jag förväntade mig ett efterskalv eftersom det är så omtalat att det alltid brukat komma efter en såkallad jordbävning men det kom aldrig något.

Jag åkte till skolan där i princip alla pratade om det och hur dem upplevde det. Några av mina kompisar hade värre berättelser än mig själv, och min pojkvän han sov sig igenom jordskalvet, vilket jag inte fattar hur man kan göra! Haha, själv så sprang man ju upp!


Kontinentaldrift är förflyttning av jordens kontinenter i förhållande till varandra. Det menas med att jordens kontinenter inte är oföränderligt positionerade på jordens yta utan rör sig i förhållande till varandra och ständigt bildar nya kombinationer.

Kraftiga jordskalv är mycket ovanliga i Sverige. Jordbävningen ska ha orsakats av rörelser i jordskorpan, i den så kallade Tomquistzonen (som är en av de största geologiska deformationszonerna i norra Europa. Det är en rörelsezon som uppkommit genom kontinentalplattornas rörelser).


Årskrönika 2008

Under året 2008 som har gått har det hänt mycket runt om i världen och även i mitt eget liv. Det handlade mycket om ekonomin, då finanskrisen började komma igång och fick en sådan pass stor global spridning så att det drabbade i princip alla länder, även oss här i Sverige.
Det påverkar alla oss människor, som mister sina jobb, som t.ex. går i konkurs etc. Det är även mycket krig som råder runt om i världen, som vi är mycket uppmärksamma på, som vi följer på nyheterna och som vi hör om dagligen, som t.ex. Georgien och Rysslands konflikt, Israels attacker mot Gaza, som man har hört mycket om på sistone och som har dödat hundratals människor.
Det har varit ett mycket händelserikt år tycker jag, den största händelsen är nog presidentvalet i USA, där Barack Obama (USA:s 44:e president) tog hem segern till slut, vilket kan vara bra för världen. Han vann valet med löftet om förnyelse och att skapa ett förenta staterna. Han vill förändra världen, så som att införa en sjukförsäkring som alla har råd med, att minska USA:s beroende av olja från Mellanöstern, att satsa på utbildningen och att avsluta kriget i Irak.

Om jag går till vad som har hänt under mitt år 2008, som är lite mer personligt kan jag säga att jag har lärt mig mycket. Jag har även träffat underbara människor, som jag kommer ha med mig livet ut.
Mina bästa vänner som finns alltid där för mig, i vått och torrt - Nina, Alexandra, Saman, Egzona, Sofia.
Jag har haft ett underbart år, med både skratt och tårar. Jag har träffat världens underbaraste kille, som jag är mycket lycklig med och som jag älskar väldigt mycket. Jag hade en underbar sommar, med mycket värme och sol, umgicks med vännerna och pojkvännen. Spenderade min sommar i Polen, och i varma Grekland som är underbart på sommaren, jag rekomenderar verkligen er att åka dit, vilket jag själv hade tänkt att göra i år igen :).
Jag har även spenderat mycket tid med min familj och haft en underbar julafton tillsammans med dem, och även ett helt ok nyår. Jag hoppas år 2009 kan bli lika bra, om inte ännu bättre än 2008, vilket jag tror att det kommer bli. Sommaren är inte lång borta och den ska jag njuta av så jag spricker, det är sista sommarlovet innan vi tar studenten, vilket är så sjukt härligt. Vi börjar 3:an om ett halvår och tar studenten om ett och ett halvt år, som jag tror kommer bli en av dem lyckligaste dagarna i mitt liv.

RSS 2.0